В началото са шепа хора. Сега са хиляди. Спортуват и обичат

...
В началото са шепа хора. Сега са хиляди. Спортуват и обичат
Коментари Харесай

„Личностите“ с Кристина Газиева: Калин Василев и неговата микровселена TarnovoRuns

В началото са шепа хора. Сега са хиляди. Спортуват и обичат да са дружно, тъй като един човек съумя да ги сплоти и да ги трансформира в TarnovoRuns - най-голямата организация в България за по-здравословен и по-активен метод на живот.

Снимка: bTV

Ето кой сложи началото.

Калин Василев – Калинбата е роден във Велико Търново. Висшето си обучение по биология и химия придобива в „ Гетисбърг Колидж “ в Съединените американски щати.

При дипломирането е почетен с университетска премия за повсеместен принос в катедрата по Биология. След това приключва и докторантура по генно инженерство в " Карнеги мелън " в Питсбърг, Пенсилвания.

Снимка: bTV

Българинът е поканен и за пост-докторантура в " Кеймбридж ", Англия.

През 2014 година докторът по генно инженерство се прибира в България и основава неофициалната гражданска самодейност TarnovoRuns – с напълно доброволчески темперамент той и съидейниците му провеждат безвъзмездни събития, измежду които фитнес навън, тичане, тренировки, йога, походи, велопътешествия, семинари.

Калин Василев - Калинбата и неговата микровселена – в „ Личностите “.

Снимка: bTV

„ Не бях изгубил връзката си с България. Това е безспорен факт. Осъзнаването, че желая да съм по-близо до фамилията си, осъзнаването, че има по-важни неща от това да градиш някаква звездна кариера някъде и да се връщаш един път годишно. След трите университета идва миг, в който човек си споделя – би трябвало да взема решение за себе си, кои са целите, които желая да имам в живота. Казах си – желая да имам чист въздух, чиста природа, чиста храна и обществен контакт с хубави хора. Родината съчетава всички тези неща, които са значими за мен “, изясни той.

39-годишният доктор споделя пред bTV за призванието да спасяваш живот

В първите проведени тренировки не идва никой. После се престрашават две девойки. На първия проведен поход идват четирима души.

„ На седмия месец усетих, че се появиха първите хора и мога да стана по-сериозен. Бях почтен с родителите си, че няма да се връщам в чужбина. Отне година и половина, с цел да осмисля, че колелото се завърта и хората го желаят “, добави Калин Василев.

Снимка: bTV

„ В нашите фотоси няма изкуствен интелект. Снимката е от поход преди три години от гара Кръстец,, до Станчев хан и гара Бъзовец. Основното нещо е постоянството и позитивното отношение. Създадохме микровселена, в която човек знае, че ще приказва за природа, за позитивното, за хубостта на България “.

Създателят на INSAIT споделя за основната роля на института за развиването на страната ни

„ Ако не можеш да промениш системата, създай различна. България има доста закостенели проблеми, които няма да се трансформират ей по този начин, само че аз мога да основа нещо различно, което да дава това успокоение, благополучие и позитивизъм и се получи една дребна общественост “, добави Василев.

В TarnovoRuns вземат участие от майки с дребни деца до над 70-годишни, които са в отлична физическа форма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР